Batı türkçesi eserleri

Batı Türkçesinin kolları nelerdir?

Kuzey-Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesinin çağdaş kolları günümüzde yazı dili olarak kullanılmaktadır. Kuzey-Doğu Türkçesinin çağdaş kolları; Özbek, Kazak, Kırgız, Uygur, Tatar, Başkurt Türkçeleri; Batı Türkçesinin çağdaş kolları ise Azerbaycan, Türkmen, Gagavuz ve Türkiye Türkçeleridir.

Batı Türkçesi kaç kola ayrılır?

Türkçenin diğer yazı dillerine göre en çok gelişme gösteren koludur. Bugün Batı Türkçesi; Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Gagavuz Türkçesi ve Türkmen Türkçesi olmak üzere varlığını dört kolda devam ettirmektedir.

Eski Anadolu Turkcesi eserleri nelerdir?

13. yüzyıldan itibaren Eski Anadolu Türkçesi Dönemi'nde yazılan başlıca eserler şunlardır: Hoca Dehhanî'nin gazelleri, Garib-nâme (Âşık Paşa), Süheyl ü Nevbahar (Hoca Mesut), Mantıku't-tayr (Gülşehrî), Vesîletü'n-necât (Süleyman Çelebi), Risaletü'n-nushiyye (Yunus Emre), İskendername, Cemşîd ü Hurşîd (Ahmedî), Kadı …

Batı Türkçesi hangi Türklerin diline dayanır?

BATI TÜRKÇESİ Türk yazı dilinin bu kolu Oğuz lehçesine dayandığı için Oğuz grubu olarak da adlandırılır.

Güneybatı Oğuz grubu Türk lehçeleri nelerdir?

Bugün Güney-Batı (Oğuz) grubu diyalekt alanı içerisinde yer alan lehçeler ise Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Horasan Türkçesi, Halaç Türkçesi ve Gagauz Türkçesi olarak sıralanmaktadırlar.

Batı Türkçesinin ilk devresi nedir?

1) Eski Anadolu Türkçesi: 13 ile 15. Yüzyıllar içindeki devre batı Türkçesinin ilk devresidir. Eski Türkçe özellikleri taşımaktadır. Osmanlının ilk yazı dili olan bu evre Selçuklularda ve Anadolu Beyliklerinde kullanılmıştır. Bu evrede Farsça ve Arapça kelimeler fazla değildir.

Türkiyede kaç tane lehçe var?

Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.